Koronavírus a szennyvízben

A koronavírus koncentrációjának kimutatása szennyvízben

koronavirus a szennyvízben

Koronavírus szennyvízben

Napjainkban népszerű témává vált a koronavírus szennyvízben történő vizsgálata. A kutatások azt mutatják, hogy az új koronavírus kimutatható a szennyvízben.

A világon több kutatócsoport elkezdte vizsgálni a szennyvizet, hogy megbecsülje a közösségen belüli koronavírus-fertőzöttség mértékét. A kutatók szerint a szennyvízből is kimutatható lesz a vírus, ha később ismét megjelenik egy adott területen. Európában és az Egyesült Államokban már sikeresen kimutatták a SARS-CoV-2 vírus nyomait a szennyvízrendszerből vett mintákban, amelyekbe a koronavírus a széklettel és a vizelettel bejut.

Mivel egy szennyvíztisztító telepre több millió háztartásból érkezik szennyvíz, így nagyobb mintában lehet fertőzést vizsgálni, mint korlátozott tesztek alapján. Gertjan Medema holland mikrobiológus fedezte fel elsőként a vírus genetikai örökítőanyagát a szennyvízben.

A fertőzés mértékének egy adott populáción belüli számszerűsítéséhez a kutatók szerint továbbra is ki kell deríteni, hogy pontosan mennyi öröklődő anyag (RNS) ürül ki a széklettel, hogy a szennyvízben talált mennyiségből következtetni tudjanak a fertőzött emberek számára.

koronavírus a szennyvízben

Koronavírus a szennyvízben kimutatható

A valós idejű mérések hatékonyságánál azonban biztosabbnak tűnik, hogy a szennyvízelemzés hasznos eszköz lehet a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére a járvány lecsengésével. A Holland Közegészségügyi Intézet járványügyi szakértője szerint korábban sikeresen jelentették a norovírust, a poliovírust és a kanyarót, és négy nappal az első holland koronavírus-eset kimutatása után az intézet kutatói SARS-CoV-2 nyomait találták a Schiphol Amszterdam repülőtéren. A kutatók országszerte további 24 helyszínen terveznek mintavételi pontokat felállítani.

Korábban már felfedezték, hogy a SARS-CoV-2 a fertőzést követő három napon belül kimutatható a székletben, vagyis sokkal rövidebb idő alatt, mint a koronavírus-tünetek megjelenése. A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével a járvány helyi terjedésének korai szakaszában kimutathatják a vírus közösségben való jelenlétét, és a tömeges fertőzések előtt megtehetik a szükséges lépéseket, például kijárási tilalmat. „A hét vagy tíz nap sokat számít ebben a járványban” – mondta Tamar Kohn, a svájci Szövetségi Technológiai Intézet virológusa.

Koronavírus tájékoztató >>> Itt!

[elementor-template id="287"]
[elementor-template id="12593"]
5/5 - (1 vote)