Csatornaszag a lakásban

Csatornaszag megszüntetése a lakásban

csatornaszag a lakásban

Csatornaszag lakásban, mi okozhatja?

1.Ha kellemetlen csatornaszagot észlel lakásában vagy alagsorában, az alábbiakban felsoroljuk a lehetséges okokat valószínűségi sorrendben:

A padlóösszefolyó, mosdókagyló, vagy mosogató alatt található egy szifon, amely a használat hiánya miatt kiszáradhat. A szifonokban lévő víz elpárolog, a bűzzár eltűnik a szifonból, a csatornaszag szabad utat kap a lakása helyiségei felé. Oldja meg ezt a problémát úgy, hogy öntsön egy kancsó vizet a lefolyóba, hogy a bűzelzárás tökéletes legyen.

Tipp: Ha néhány evőkanál étolajat önt a lefolyóba, egy lebegő olajtömítés megakadályozza, hogy a víz ilyen gyorsan elpárologjon legközelebb.

2.Ellenőrizze, hogy van-e bűzelzáró a padlóösszefolyóban, hogy megszabaduljon a csatornaszagtól a fürdőszobájában vagy a mosókonyhájában. Távolítsa el a nyílást fedő rácsot, és ellenőrizze a bűzelzáró. Ha a bűzelzáró hiányzik, a csatornagáznak közvetlen útja van a szifonon keresztül a lakás helységeibe. Néha a bűzelzárókat eltávolítják a csatornavezetékek tisztításánál, és nem cserélik ki, vagy éppen elfelejtik vissza helyezni a helyére. 

3.Ez kevésbé valószínű, de a WC-ben lévő víz is el tud párologni ha, hetekig nem használják. Természetesen az egyszerű öblítés visszaállítja ezt a bűzzárat a wc kagylón belül.
A Wc-ben fellépő csatornaszag több dolog miatt is alakulhat ki. Elöregedett wc ültető gumi, vagy annak helytelen felszerelése. Szakszerűtlen wc ültetés, szilikon hiánya a wc pereme körül, ahonnan a csatornaszag könnyen a helység légterébe jut.

A lakásban a csatornaszagnak komolyabb esélye lehet egy elszakadt vagy megrepedt csatornavezetéknél, vagy akár egy laza csatlakozási pontnál.  Ha nem észleli a szivárgást, forduljon egy vízvezeték-szerelőhöz, aki a szivárgások felkutatására szakosodott.

A megrepedt vagy törött lefolyócsövek csúnya csatornaszagokat is okozhatnak otthonában.

Csatornaszag a lakásban. Hogyan szüntessük meg a kellemetlen csatornaszagot?

A szifon bűzelzáró vízszintje
Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a lefolyók rossz szagúak, amikor a csatornagázok elkezdenek bejutni otthonába. Ez általában akkor történik, amikor a szifonban lévő vízszint elkezd elpárologni vagy teljesen kiszárad.

A szifonban lévő víz végül kiszárad, ha a lefolyót nem használják gyakran, mint például az alagsori lefolyók esetében. 

A csatornaszag nemcsak büdös, de az egészségre is veszélyes lehet. Annak érdekében, hogy a szifon vízszintje elegendő legyen a káros csatornagázok lezárásához, öntsön körülbelül egy liter vizet a lefolyóba, és öntsön rá néhány evőkanál étolajat. Ezzel biztosítható, hogy a víz ne párologjon el könnyen, és a csapda zárva maradjon.

Tipp: Ezt évente 3-4 alkalommal végezze el, hogy a lefolyócsapdákat jó állapotban tartsa.

Forró víz a csatornaszag ellen.

A forró vagy forrásban lévő víz jót tesz a lefolyóknak. Ez segít megolvasztani a megszilárdult szennyeződéseket, amelyek csatornaszagokat okozhatnak a lefolyókból. Az egyszerű forrásban lévő víz nagyon hatékony lehet a csatornából származó enyhe csatornaszagok ellen.

Valójában, ha a főzés vagy ételkészítés során felforralt víz marad, ahelyett, hogy hagyná kihűlni, öntse le a lefolyóba. A lefolyók forrásban lévő vízzel történő átöblítése nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a zsír és zsír nem keményedik meg a lefolyók belsejében, és ne okozzon dugulást.

Ami még fontosabb, mivel a forrásban lévő víz nem mérgező, nem károsítja a csöveket még akkor sem, ha azok jelentősen öregek és gyengék. Tehát a következő alkalommal, amikor Pl: tésztát főz, használja fel a forró vizet.

Szódabikarbóna a csatornaszag ellen.

Tudta, hogy a szódabikarbóna rendszeres kiszórása a lefolyóba segíthet megszabadulni a kellemetlen csatorna szagoktól? Ez is egy jó módja annak, hogy a lefolyókat szagmentesen tartsa. A lefolyóba hagyott szódabikarbóna magába szívja az összes szagot, és eloszlatja azt ahelyett, hogy az otthonába engedné.

Mikor a legalkalmasabb a szódabikarbóna öntése a lefolyóba? Ezt hetente legalább egyszer megteheti, közvetlenül a mosogatás után. Ha nyaralni készül, jó gyakorlat lenne, ha távozás előtt szórna a lefolyóba egy kis szódabikarbónát.

Ha a gyakori tisztítás és megelőző karbantartás ellenére továbbra is érezhető a csatornaszag a lefolyóiból, hívjon minket, és segítünk!

Dugulas-elharitasa.hu szakemebrei a csatornaszag ellen

[elementor-template id="287"]

Csatornaszag a házban? Hívjon minket és megoldjuk problémáját.

[elementor-template id="19977"]
[elementor-template id="12593"]
4.8/5 - (6 votes)